6 Σεπτεμβρίου 2012

Συγγενείς της ψυχής σου...

Στην βραχύβια βιωτή μας, υπάρχουν εκείνοι οι ελάχιστοι άνθρωποι... Άλλοτε φωτίζουν ως μικροί ήλιοι τα σκοτάδια που χύνονται στο μονοπάτι μας, άλλοτε η λάμψη τους τρεμοπαίζει, σαν την πεταλούδα που κουνά άρρυθμα κι ακαθόριστα τα φτερά της.. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορούν παρά να είναι ένας, δύο, τρεις, στον κύκλο της ζωής μας. Γιατί θ' αγαπήσουμε πολλούς, φίλους, συγγενείς, συντρόφους, μα οι άνθρωποι - αστέρια στη ζωή μας είναι ένα δώρο που χαρίζεται φειδωλά κι εκλεκτά, κι όταν χαριστεί δεν επιστρέφεται ..

Σε αυτούς τους ανθρώπους δε θα μπορέσεις να βάλεις ταμπέλα, δε θα μπορέσεις να βαφτίσεις τη σχέση σου μαζί τους δίνοντας απτούς ορισμούς και φόρμες, ό,τι αισθάνεσαι γι' αυτούς πάντα θα ξεπερνάει τα όρια του ανθρώπινου λόγου και τα μέτρα του χώρου και χρόνου που ενίοτε χωρίζει και διαιρείται.

Κι όσο κι αν το θελήσεις να λησμονήσεις, εκείνοι  θα συντροφεύουν πεισματικά, ανυποχώρητα κάθε σου στιγμή. Κι όπου κι αν στραφείς, πάντοτε μαζί τους θα ζητάς να μοιραστείς της ψυχής σου το ''ξεροκόμματο''.. Κι όσο η φυσική τους απουσία από τη ζωή σου απαιτεί την σιωπή, τόσο εκκωφαντικά η ψυχή του ανθρώπου, που κάποτε ονομάτισες ''δικό σου άνθρωπο'', ''συγγενή της ψυχής σου'', θα φλυαρεί αδιάκοπα στης καρδιάς σου το δώμα, το τόσο μικρό, το τόσο ταπεινό, που χωρά ελάχιστους, που χωρά τους ''ακριβούς'' σου.

Ένα νήμα συνεχές, περασμένο στις δυο άκρες του ουρανού, που μας ενώνει με τους συγγενείς της ψυχής μας, ακόμη κι αν είναι μακρυά μας. Ένα νήμα που τροφοδοτεί την καρδιά με την ζέστη της θαλπωρής και της ανεξήγητης έγνοιας, σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μία ζεστή αγκαλιά, τόσο απέραντη, που διαπερνά θάλασσες, βουνά, κοιλάδες... Αυτοί οι άνθρωποι, όσα χρόνια κι αν περάσουν μακριά τους, θα μας συντροφεύουν, ως το τέλος της ζωής μας, νοερά, αγκιστρωμένοι στης ψυχής μας το κατάρτι, αιώνιοι συγγενείς, συγγενείς της ψυχής μας...

Σ.

15 σχόλια:

  1. Πόσο όμορφα μιλάς για ένα δέσιμο ψυχής, για κάτι σπάνιο ! Τυχερός όποιος το νοιώσει όχι δυο και τρείς αλλά έστω και μια φορά :))

    Kαλημέρα , φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ που πέρασες από εδώ Λεβίνα..
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Οι ελάχιστοι άνθρωποι!
    Πανέμορφο κείμενο! Γεμάτο ευαισθησίες! :)
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. toso omorfo kimeno!! den skeftika tipota alo para na to afieroso se ena anthropo "Xoris tampela" opos ipes k si!!
    toso simantika afta ta liga atoma! siggenis psixis!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ τυχερή, Ανδριάνα, που υπάρχει ένα τέτοιο ξεχωριστό πρόσωπο στη ζωή σου να το αφιερώσεις..
      :-)

      Διαγραφή
  4. Τι πανέμορφα λόγια "ακριβή μου ψυχή"!!!
    Σαν μικροί ήλιοι.. "οι εκλεκτοί σου".. να φωτίζουν παντοτινά,
    το δώμα της καρδιάς σου..!

    Να περνάς όμορφα, γλυκιά μου Σταυρούλα!
    Πολλά φθινοπωρινά φιλιά!
    Η φίλη σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά και χαμογελαστή μου φίλη,

      τα λόγια σου πάντα μοιάζουν με βροχούλα δροσερή και ποτιστική...:-)

      Σου στέλνω την αγάπη μου...
      Η Φίλη Σου

      Διαγραφή
  5. Ειλικρινά, αυτό μου συμβαίνει κι εμένα... Αδυνατώ να βάλω ταμπέλες σε ορισμένα άτομα. Με ρωτάνε "είναι φίλη σου ή κολλητή σου;", "τον αγαπάς φιλικά ή ερωτικά;" και δεν μπορώ να απαντήσω. Τα λόγια αυτά με δικαιώνουν για όσους με λένε ανώριμη ή μπερδεμένη για την αδυναμία μου αυτή να βάζω ταμπέλες.

    Παρεμπιπτόντως, μου αρέσει πολύ το blog σου... Πανέμορφα λόγια! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Χριστιάννα!!
      Είσαι τόσο τυχερή που έχεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου, ακόμη κι αν δεν μπορέσεις ποτέ να τους βάλεις ποτέ ταμπέλα..
      Γιατί να οριοθετούμε τους ανθρώπους, όταν η αγάπη μας για εκείνους είναι άνευ ορίων? :-)

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Αν και χρόνια μετά το ανέβασμα της ανάρτησης σας, θα ήμουν ανόητη να μην σας πω πως ο τρόπος γραφής σας είναι καθηλωτικός. Τόσες εκφράσεις σαν μικρές πολύχρωμες πινελιές στον καμβά της ανεξερεύνητης ψυχής κάθε ανθρώπου! Συγχαρητήρια λοιπόν.. Εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ειλικρινά για τα όμορφα σχόλια... :-)

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε σχόλιο είναι καλοδεχούμενο, μόνο θα παρακαλούσα, να υπογράφετε με ένα μικρό όνομα, ως πρόσωπα. Νοιώθω λίγο άβολα να απαντώ στον ''Ανώνυμο''... ;-)